søndag 26. september 2010

Den levende historien


Historien er viktig for Risør. Særlig når den er i bruk. Historien er en grunnleggende del av Risørs kultur, identitet - og omdømme om man vil. Nyttigst blir historien for oss, og alle som besøker Risør, når vi kan bruke den og leve i den. Risør har mange eksempler på levende historie, og det er en viktig politisk prioritering å utvide, samordne og formidle dette.


La oss ta noen eksempler. Først langt tilbake i tid. Jettegrytene på Sild er et viktig minne om istid, geologi og naturkrefter. Grytene er et populært utfartssted takket være at det er merket sti fra hovedveien over svabergene og at det er mulig å finne parkering ved veien. Skiltning, merking og tilrettelegging er avgjørende for at folk i dag skal kunne få glede av store og små historiske steder.

Til nyere og menneskeskapt historie: Det har vært bygget båter i fjordene i Risør i mange hundre år. Når står båtbuene på Moen som et viktig minne om Risørs båtbyggerhistorie. Ikke bare historie forresten. Fortsatt restaureres det store trebåter på Moen Trebåtbyggeri. Buene gir også rom for kulturarrangementer, møter og andre sammenkomster.

Kystkulturen er gjennomgående i Risørs historie og både det lokale historielaget, kystlaget og entusiastene rundt kanonjolla Øster Riisøer vet hva det vil si å holde historien levende. Dagens kanonjolle er riktignok en kopi av kanonjollene som ble laget for 200 år siden, men det glemmer de fleste når kanonen drønner og mannskapet ror taktfast i sine tidsriktige uniformer. Snart nærmer vi oss 200-årsjubileet for slaget ved Lyngør. Det må blir en stor og viktig markering der historien gjøres levende for nye generasjoner. Det blir også en mulighet til å vise at Risør og Tvedestrand kan samarbeide godt. Redningsskøyta "Risør II" er også et glimrende eksempel på historie som gjøres levende gjennom bruk.

Risørs bykjerne er det klart viktigste kulturhistoriske sted i kommunen. Alt som i dag gir liv og aktivitet i den unike trehusbebyggelsen binder historie og nåtid sammen. Derfor er det viktig at det bor folk i husene og at butikker holdes åpne. Stengte butikker er et sterkt tegn på nedgang og forfall i alle byer. Det får folk som går i byen til å tenke på og snakke om det som går galt, det som ikke virker og at alt var bedre før. Ansvaret for å sikre liv og handel i sentrum er delt. Politikere må arbeide for gode rammevilkår for handelsstanden, de som driver butikker må yte service og være konkurransedyktige og vi som bor i kommunen må handle i butikkene.

I Risør sentrum finner vi også vakre Risør kirke, som dessverre de færreste får se utenom gudstjenester og kirkelige seremonier. Det er trist å se alle tilreisende som vil inn i kirken, men som blir møtt med stengte dører. Også Risør museum, som usedvanlig mange i Risør aldri har besøkt, hadde fortjent større oppmerksomhet.

Hvordan skaper vi så mer levende historie i Risør? Nok en gang ligger svaret i treenigheten mellom (a) stor frivillig innsats og entusiastiske nøkkelpersoner, (b) prioritering, tilrettelegging og litt penger fra kommunen og (c) evnen til å få regionale og nasjonale bevilgende myndigheter med på laget. Dette er "Risør-modellen", som vi bare må perfeksjonere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar