fredag 28. desember 2012

Snakk Risør opp. Ikke ned.


Det er trist når elever i niende- og tiendeklasse på Risør Ungdomsskole forteller lærerne at ”ingenting skjer i Risør” og ”Risør har ingen framtid”.  Mange lurer på om det er mulig å skaffe seg arbeid i kommunen i årene framover og om nesten alle butikkene blir lagt ned. Andre tror at byen blir full av pensjonister. Hvor kommer denne pessimismen fra? Fra kjøkkenbordet hjemme? Fra lokalavisa eller Facebook ? Lærere og andre voksne? Politikerne?

Jeg vet ikke hvem som står bak nedsnakkingen av Risør. Men de fleste av oss kan vel gå i oss sjøl og tenke på om vi ikke har litt for lett for å legge vekt på det pessimistiske og negative.



Min oppfordring til risørfolk er at vi lar 2013 bli et år der vi snakker opp Risør. Det er bra både for kommunen og hver enkelt av oss. Vi kan faktisk komme til å føle oss litt lykkeligere og glede oss mer over de gode dagene. Som det for de aller fleste er veldig mange av.  Vi har neppe hatt det bedre i Risør enn vi har det nå, og kontrasten er stor til et Europa med store økonomisk problemer og enorm arbeidsledighet blant ungdom.



Det er noe fundamentalt feil i utsagnene om at ”ingenting skjer i Risør” og at ”Risør har ingen framtid”. I løpet av det siste året har jeg besøkt mange bedrifter i kommunen som gjør det veldig bra. Mange av dem trenger flere ansatte og vil alltid gjerne snakke med unge risørfolk som vil flytte hjem. Felles for bedriftene er at de virkelig følger med tiden, bygger på ny kompetanse og selger både på kvalitet og kreativitet. Jeg spør alltid bedriftene jeg besøker om ikke produksjonen like gjerne kunne flyttes fra Risør til et lavkostland. Svaret er nei, enten jeg spør databedriften Tempe eller sveiserne på Bandak Risør.  For å nevne de to siste bedriftene jeg har besøkt. ”Det er erfaringen og kunnskapen vår som er verdt noe. Hodene våre. Og vi vil bo her”, sier produksjonssjefen ved Bandak Risør. Riktig nok kommer mange av de ansatte fra nabokommunene, men arbeidsmarkedet vårt har for lengst sluttet å ta hensyn til kommunegrenser. Folk som bor i Risør har et stort og variert arbeidsmarked i egen kommune og nabokommunene. Etter som veistandarden øker vil det naturlige arbeidsmarkedet snart strekke seg fra Grenland til Kristiansand.

Barne- og ungdomsrådet i kommunen har kommet med mange gode råd. De er blant annet opptatt av at det må være mulig å handle mest mulig i lokale butikker, ikke på nett eller i kjøpesentre i større byer. Jeg er enig med ungdommene, og det vakre Risør sentrum trenger butikker, utesteder, liv og røre. Vi må bli fristet til å bruke byen mer, og jeg håper vi kan flytte mer aktivitet til sentrum. Om mulig skulle jeg mer enn gjerne ha flyttet hele kommuneadministrasjonen til ett eller flere lokaler i sentrum, inkludert rådhuset. Vi trenger også private interesser som vil være med å utvikle sentrum videre.



I nyttårsforsettet om å snakke opp Risør vil jeg komme med en konkret påminning til alle som ytrer seg på Facebook and andre sosiale medier. De nye formidlingskanalene har gitt enorme muligheter til å delta i den lokale samfunnsdebatten og er en grunnleggende styrke for lokaldemokratiet. Men for mange har en muntlig uttrykksmåte fått en skriftlig form. Det vi leser kan føles mer brutalt og sårende enn det vi hører. Flere ansatte i kommunen, og andre som nettopp har prøvd seg som bidragsytere i debatten, sier de har tatt seg nær av negative bemerkninger i sosiale medier. Mange har også mistet interessen for debatter som blir en ren surdeig av kritikk og negativitet.

Jeg vil på ingen måte at Risør skal bli en slags Kardemommeby der alle skal være snille og enige. Konstruktiv kritikk og alternative syn er veldig nødvendige, ikke minst for oss politikere. Men det går an å nullstille og nøytralisere nå ved årsskiftet, og tenke over balansen i året som kommer.  Lag en liste over alt som er bra og positivt, og snakk opp Risør og menneskene som bor her. Suppler lista av og til, og skryt gjerne litt av nabokommunene også.

Godt nyttår!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar