tirsdag 11. september 2012

Barna må ha bedre busstilbud


Jeg tok skolebussen fra Båssvika til Risør tidlig i morges. Det ble ståplass til meg og mange av skolebarna. Elevene og sjåføren forteller at det ofte er mellom 20 og 30 av barna som må stå i bussens midtgang. Det virker ikke trygt. Skolebarna i Risør trenger et bedre busstilbud raskt.


Et par buss-saker må løses umiddelbart. Det er de overfylte bussene med skoleelever fra Vinterkjær til Risør og skolebussen fra Krabbesund til Risør som går altfor tidlig.

Andre saker må vi forsøke å løse etter hvert. Det er blant annet togbuss fra og til Gjerstad stasjon i helgene. En ”pensjonistbuss” en ettermiddag i uka fra Krabbesund og Gjernes til Risør. Og kveldsbuss et par ganger i uka sommerstid på de samme strekningene. Dessuten må bussholdeplassene få skilt som opplyser om rutetidene.

Det viktigste er å få slutt på de overfylte bussene med skolebarn fra Vinterkjær til Risør (linje 60). Denne bussen frakter både videregående-elever fra Gjerstad og Vegårshei samt elever fra alle skoleslag langs veien fra Vinterkjær til Risør. Bussen har opptil 33 elever som står i midtgangen, og dette er ikke et holdbart skolebusstilbud. Mange foreldre er engelige for barna, og har begynt å kjøre barn til skolen i privatbil framfor å la barna ta bussen. Dette problemet må løses umiddelbart ved å sette inn en ekstra buss. Utfordringen til å bevilge penger til dette ligger hos Fylkestinget i Aust-Agder.

Skolebussen fra Krabbesund (linje 62) til Risør har siden skoleårets start hatt framskjøvet avgang fra Krabbesund 07.05 med ankomst Risør skole 07.40. Returen klokken 14.15 kjøres først som bybussrute rundt Krana før ferden fortsatt mot Laget og Krabbesund. Det vil si at elevene får en uforholdsmessig lang skoledag, målt fra når de reiser hjemmefra om morgenen til de er hjemme igjen på ettermiddagen. Elevene kommer til skolen lenge før skolen åpner. Også her har foreldre selv begynt å kjøre elever til skolen i privatbiler, noe som selvsagt viser at skolebusstilbudet ikke er bra nok. Dette problemet bør kunne løses ved justeringer i rutetabellene der skoleruta gis prioritet over andre ruter.

Andre aktuelle bussruter er også foreslått og etterlyst av folk fra hele kommunen. Dette er ruter som kan etableres hvor trafikkgrunnlaget er stort nok, og der kommunen også kan vurdere å støtte økonomisk. Noen av de foreslåtte rutene er:


Togbuss mellom Gjerstad stasjon og Risør, fortrinnsvis fredag og søndag ved kveldsavgangene. I dag stopper flere busser ved Gjerstad stasjon, men ingen korresponderer med togene.
En ”pensjonistbuss” en ettermiddag i uka fra Krabbesund og Gjernes til Risør. Denne bussen vil gjøre at eldre uten egen bil kan få en hyggelig bytur for å handle og treffe andre.
Kveldsbuss et par ganger i uka sommerstid på de samme strekningene. Denne bussen er etterlyst både av feriegjester og ungdom. Kan gjerne settes opp to ganger i uka, onsdag og lørdag.
Dessuten må bussholdeplassene få skilt som opplyser om rutetidene. Dette er allerede avtalt i møte mellom Nettbuss, fylkeskommunen og Risør kommune.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar