onsdag 6. november 2013

10 råd om bruk av Facebook



1) Vel en tredel av alle i Norge er på Facebook (FB) og mange bruker mye tid på denne kanalen. ”Kjørereglene” og etiketten på FB er uklare og forandrer seg. Mange er nybegynnere og prøver seg fram.

2) FB er en offentlig kanal for nyheter og ytringer, selv om formen og innholdet ofte er privat. Selv om du bare er FB-venner med noen i egen familie og nære venner vil ditt budskap kunne bli spredt og lagret av alle. Det er FBs natur at innlegg skal deles og spres. Et innlegg på FB oppfattes på linje med en ytring eller en kommentar i en avis (nett eller papir) eller et innlegg på et offentlig møte. Det samme gjelder ytringer og kommentarer du poster under andres innlegg eller på andre FB-sider.

3) FB er et sosial medium med rike muligheter for kommentarer og debatt for politikere og andre. Selv korte og ”uskyldige” innlegg kan gi lange debatter (tråder) som kan ta av i ulike retninger - også mot det usaklige med personhets etc. Det er lurt å følge med i debatter man selv har satt i gang eller der man har vært inne og kommentert og gjerne kommentere ytterligere. Pass på ikke å bli smittet av en uheldig tone i debatten og prøv heller å dra debatten inn mot det saklige og opplysende. Det er ikke nødvendig å få ”siste ordet”.

4) Alle dine vegginnlegg kan bli fanget opp av kritiske journalister, politiske motstandere, politi og andre. Det vil være personer og institusjoner som ikke nødvendigvis oppfatter din ironi, humor eller interne sjargong. Norske aviser bruker stadig mer tid på overvåkning av FB og sosiale medier. De er ute etter negative og uheldige utspill på FB.

5) Følgende av uheldige ytringer på FB følger stort sett regelen om at jo høyere du klatrer, jo dypere faller du. En vararepresentant til en komite vil slippe lettere enn en ordfører. Men en ansatt i kommunen vil i manges øyne hefte for kommunens generelle holdning og et partimedlem vil kunne hefte for hele partiet. Det som ofte blir lagt merke til er forskjell i liv og lære og opposisjon til eget parti/egen arbeidsgiver

6) Det er ytringsfrihet og alle har rett til politisk deltakelse, men noen bør tenke spesielt over hvordan de ytrer seg på FB i politiske saker eller i forhold til politiske partier. Det gjelder spesielt rådmenn, kommunalsjefer, enhetsledere og informasjonsansvarlige i kommunen. Altså nøkkelpersoner som legger fram saker for politikere og befolkningen på en antatt saklig og faglig måte uten partipolitiske bindinger og som trenger tillit i alle politiske leire. Det tar tid å bygge opp tillit, men den er lett å rive ned.

7) Tenk på stemningsleiet ditt når du legger informasjon ut på FB. Vær obs på eget sinne, hevnlyst, irritasjon, oppgitthet, tristhet eller om du rett og slett er sur. Omtaler du alle med like stor respekt? Evner du også å være selvkritisk? Kan du oppfattes som selvgod? Kommer dine fordommer fram,
 f eks i forhold til kjønn, rase, seksuell legning, bosted, alder, status eller annet. Dette finner du best ut ved å alliere seg meg lojale venner som du ber følge med på din FB-side og rapportere og diskutere innlegg som er uheldige eller kan misoppfattes. Alkohol og Facebook er normalt ikke en god kombinasjon og svekker ofte dømmekraften.

8) Gjør du feil eller legger ut noe dumt er det mulig å fjerne eller redigere innlegget. Du kan også ta selvkritikk på egen FB-side. Noen vil allerede ha tatt vare på ”originalen”, men det er en god egenskap å innrømme egne feil og rette opp i offentlighet.

9) Vær forsiktig med lukkede FB-sider, der innholdet lett kan bli kjent utenfor den lukkede gruppe. Omtal andre mennesker med respekt og prøv å være konstruktiv og positiv også i lukkede grupper - som i livet forøvrig.

10) Du blir ikke god til å bruke Facebook uten å bruke Facebook. Men det er lurt av og til å stoppe opp og reflektere over bruken, gjerne sammen med andre.





Dette er først og fremst skrevet for ansatte i Risør kommune som en foreløpig oppsummering av en diskusjon om bruk av sosiale medier. Rådene er også ment som en påminning for kommunens politikere. Det kan forhåpentligvis være nyttig også for andre.

Etter å ha luftet rådene på Facebook, og fått kommentarer, seg jeg at det er svært ulike terskler for hva som oppfattes som en god og frisk debatt i et åpent demokrati. Noen mener det er lov å ”slenge med leppa”, være ærlig, direkte og i alle fall si sin hjertens mening til dem som har makt i samfunnet. Samtidig har jeg flere ganger tidligere fått henvendelser fra fornuftige og engasjerte mennesker som synes det er belastende å ta del i offentlige ordskifte. Og at sosiale medier har gjort dette verre. Mange nye politikere føler seg angrepet som person og de oppfatter ofte ironi og humor som ondskapsfull.

Mitt perspektiv er at lokaldemokratiet trenger nye folk, gjerne kvinner, ungdom og mennesker med flerkulturell bakgrunn. Det skal oppfattes som positivt og klargjørende å delta i offentlige debatter, men debattene skal selvsagt også få fram uenighet og ulike synsvinkler. Mitt perspektiv heller derfor mot det ”snille”, og jeg ser faren for at det kan bikke mot Kardemommeby-tilstander.  Men dette er først og fremst ment som en egen oppsummering av erfaring, observasjon av andres praksis og å få folk på Facebook til å tenke over bruken av en viktig informasjonskanal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar