fredag 8. juni 2012

Fredsbyen Risør


Risør vil i en uke framstå som en fredsby med internasjonale dimensjoner. Risør Fredsuke har flere oppsiktsvekkende gjester.
Kronprins Haakon kommer til Fredshuset og Fredsparken onsdag 13. juni. Lørdag 16. juni er det jubileum for 30 års samarbeid mellom Risør og landsbyen Sutukoba i Gambia. Men den største sensasjonen er nok besøket av fredsaktivisten Gene Sharp på førstkommende lørdag 9. juni. Sharp er en av de sterkeste kandidatene til Nobels Fredspris, men først skal han belønnes med pris i Risør.

Helga Arntzen, direktør i Aktive Fredsreiser i Risør.

At Risør framstår som en kommune i fredens og forsoningens tegn skyldes én kvinne. Uten Helga Arntzen (69) hadde ikke Risør vært så sterkt knyttet til arbeidet for fred, menneskerettigheter og internasjonal solidaritet. Helga er i dag direktør i Aktive Fredsreiser og hun tok for 20 år siden initiativ til å etablere Hvite busser til Auschwitz. Hun er anerkjent både av Norge og Tyskland for sitt viktige arbeid.

Helga Arntzen har hatt en visjon om at fred kan skapes av vanlige mennesker. Og at ungdoms kunnskap og engasjement er avgjørende for å sikre fred, toleranse og respekt. Alle kan bidra til å skape en bedre verden.

Vi er stolte av Aktive Fredsreiser og Helga Arntzen i Risør. Hun har brukt egne erfaringer fra barndom og ungdom i Tyskland til å etablere en stor bedrift. Hun har gjort noe konkret med sin idealisme og sitt engasjement. For skoleelever i Risør, og resten av landet, regnes en tidsregning før og etter skoleturene med Aktive Fredsreiser. Virksomheten har skapt holdninger i en hel generasjon.

Gene Sharp


Helga Arntzen har lenge vært opptatt av tankene til Mahatma Gandhi og jeg introduserte Helga for tankene til statsviteren Gene Sharp (84) for noen år siden. Sharp er som Gandhi opptatt av ikkevold i kampen for frigjøring. Gene Sharp er nominert til Nobels Fredspris både i år og i 2009, og han har gitt inspirasjon til frigjøringsbevegelser over hele verden. Hans tanker ble igjen gyldige under ”Den arabiske våren” med folkelig opprør i en rekke arabiske land. For vel 20 år siden ble de baltiske stater inspirert av Sharp i den folkelige bevegelsen for frigjøring fra Sovjetunionen.

Gene Sharp har vært forsker ved Harvard-universitetet i USA og etablerte Albert Einstein Institution. Sharp er spesielt opptatt av forholdet mellom makthavere og folk. i følge Sharp ligger folkets kraft i på ulike måter å nekte å adlyde ordre fra makthaverne. Internett har ført til at Sharps pamflett ”Fra diktatur til demokrati” har blitt lastet ned, studert og brukt som en håndbok over hele verden.

Gene Sharp kommer til Risør for å motta prisen ”Fangenes testamente” i Fredshuset. I programmet deltar også filosof Henrik Syse, fredsforsker Kristian Berg Harpviken og menneskerettighetsdommer Hanne Sophie Greve. Det er normalt at landets fremste tenkere bidrar når Aktive Fredsreiser deler ut priser.

Kronprinsbesøk


H.K.H Kronprins Haakon vil onsdag 13. juni motta Blanche Majors Forsoningspris. Prisen er oppkalt etter Blanche Major som mistet nesten hele sin store familie i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Likevel er hennes sterke budskap forsoning, uten å glemme de overgrep som en gang ble begått.

Kronprinsen vil bli møtte av glade barn og ungdommer når han går gjennom Fredsparken i Risør onsdag ettermiddag. Det kongelige besøket er en viktig anerkjennelse av arbeidet Aktive Fredsreiser gjør, og det er utvilsomt en spent og stolt Helga Arntzen son vil ta i mot Kronprinsen.

Folk til folk i 30 år


Lørdag 16. juni avsluttes fredsuka i Risør med feiring av 30-årsjubileet for vennskapssamarbeidet mellom Risør og Sutukoba i Gambia. Alle i Risør kjenner navnet på denne landsbyen innerst i det lille vestafrikanske landet. I dag organiseres vennskaps- og solidaritetsarbeidet gjennom en egen venneforening med nøkkelpersoner både i Risør og Gambia.

Gjennom årene er det særlig Risør ungdomsskole som har vært trofaste i samarbeidet med Sutukoba og Gambia. Men en rekke andre lag og foreninger i Risør har også vært engasjert i en rekke lokale utviklingsprosjekter i flere år. Det bemerkelsesverdige er hvor lenge både Risør og Sutukoba har holdt engasjementet oppe. Samarbeidet har også vokst langt utover landsbyen Sutukoba og Aktive Fredsreiser er i dag opptatt med å bygge opp et fredshus ved universitetet i hovedstaden Banjul.

Totalt blir Risør Fredsuke en viktig påminning om at vi i Risør henger sammen med resten av verden. En verden som blir stadig tettere sammenvevd og der lokalsamfunn i Norge kan og bør ha en rolle. For verdens del og for vår egen del.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar