mandag 13. desember 2010

Nå er tida her


Nå er den viktige tida her.

Jeg tenker ikke på jula, men muligheten til å påvirke lokalpolitikken i Risør gjennom nominasjon og programarbeid.







Selve valget har blitt hovedsymbolet på demokratisk deltakelse. Å putte stemmeseddelen i valgurna er en viktig og høytidelig handling, men hva og hvem vi kan velge mellom bestemmes flere måneder før valget. Nærmere bestemt nå.

I flere måneder og uker har de politiske lokallagene i Risør arbeidet med å finne kandidater til valglistene. Programarbeidet er også godt i gang. Om få uker er listene og programmet klart. Derfor er disse ukene viktige for dem som vil delta i og påvirke Risørs politikk for de neste fire år.

Risør har i dag mange flinke politikere som legger mye arbeid i bidra til at Risør utvikler seg på en god måte. Likevel er det stort behov for fornyelse i lokalpolitikken. Det er behov for både å fornye politikken og måten det drives politikk på. Det er viktig å få bredde i politikernes bakgrunn og ståsted, gjerne bygget på et sterkt engasjement for en sak eller ett fagfelt. Helhetstenkningen kommer etter hvert.

Det er også viktig å finne politikere som har kunnskap og selvtillit til å markere Risørs sak utenfor kommunen. Det er greit nok å briske seg i egen kommune, men stadig viktige flere saker som angår Risør avgjøres utenfor kommunen. Jeg tenker for eksempel på samordning av helsetjenester, sykehustilbud, utbygging av vei og jernbane, videregående skole og utvikling av næringslivet. For å markere Risør utenfor kommunen, i region, fylke, landsdel, nasjonalt eller internasjonalt, trenger vi politikere som kan lytte, lære (ikke belære) og bygge allianser og nettverk som er nyttige både i gode og dårlige tider.

De som har vært med i lokalpolitikken en stund oppsummerer gjerne med at det er mye arbeid, men at engasjementet er veldig lærerikt og gir en god og praktisk innføring i "samfunnskunnskap" på lokalplan. Mange forteller også om gode og positive prosesser der engasjerte mennesker arbeider mot felles mål, finner løsninger sammen og oppnår resultater. Det er mye opp til politikerne selv å skape et samarbeidsklima som virker positivt og lærerikt.

Det er mange gode grunner til ikke å engasjere seg i lokalpolitikk. Møter og saksforberedelser tar mye tid, budsjettrammene er trange og innsatsen belønnes vel så ofte med kritikk som applaus. Mange føler det også som negativt å delta i prosesser der motsetninger, og til tider konflikt, er en del av den rådende tenkemåten. Politikken kan åpenbart være belastende, men det er igjen opp til lokalpolitikerne selv å sørge for at det politiske arbeidet bygger på gjensidig respekt, god debattkultur og evne til å innrømme egne feil.

Jeg oppfordrer alle som vil påvirke Risørs utvikling i de neste fire år om å kontakte det politiske partiet de føler seg mest hjemme i. Fortsatt er det tid til å fremme seg selv eller andre som listekandidater og fortsatt er det mulig å påvirke det lokalpolitiske programmet. Størst innflytelse blir gitt til medlemmene i partiet, som er med å ta det endelige vedtaket om liste og program. Det er enkelt å melde seg inn i et politisk parti, gjerne via partienes hjemmesider.

Det er behov for en fornyelse av Risør-politikken og jeg unner alle lokalpartiene nye og engasjerte medlemmer. Selv anbefaler jeg selvsagt Arbeiderpartiet som allerede har fått en rekke nye medlemmer og listekandidater. Vi er allerede mange nok til å skape god politikk i fellesskap. Men det er alltid plass til flere engasjerte mennesker og meninger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar